TV-, podcast- og radiovært
IDA-SOPHIA
Words can hurt but they can also help - let's talk about it.
TV-, podcast- og radiovært
Words can hurt but they can also help - let's talk about it.
Ida-Sophia har den der smittende come-as-you-are-energi. I hendes selskab er der ingen grund til at være en undskyldning for sig selv. Der skal være plads til, at være den du er, og føle på den måde du føler. You do you.
Ida-Sophia tøver nemlig ikke med at lukke sig op for andre mennesker. Hun fortæller om at have angst med samme ease, som hun fastslår at hendes trøje lugter af confiterede hvidløg.
Hun slynger sit hvidløgs-statement ud, imens hun rækker ud efter et nyt stykke af sin pizza. Vi sidder og taler i baggården til det fotostudie, hvor hun er i gang med hendes ’More Than Pizza’ photoshoot. Selvom det officielt er efterår, har sommeren ikke sluppet København endnu, og vores øjenkontakt bliver kun afbrudt, når solen skærer i øjnene.
Intet emne er off limits for Ida-Sophia, og det smitter. Du sænker skuldrene i hendes selskab. For hun siger jo bare det, vi alle sammen tænker, både face to face og online, hvor meget af hendes arbejde foregår.
”Internettet er et f**cking noieren sted, og voksne mennesker skal tage det alvorligt, for følelser, der sker digitalt, er lige så valide som dem, der sker i den fysiske verden."
Ida-Sophia
Ida-Sophia har valgt at være ambassadør for Red Barnet, fordi hun mener, at det er vores pligt at give vores børn og unge en tryg opvækst.
Officielle rapporter viser, at de 12-18-årige bruger over 5 timer dagligt på sociale medier. ”Vi lever i en online verden. Det bliver vi nødt til at acceptere, og vi skal anerkende, at børn og unge skal have vejledning i at færdes i den.”
Man kan derfor ikke, ifølge Ida-Sophia, skille den virtuelle og den virkelige verden fra hinanden. Det ér den samme verden, men også en del af verden, som vi ikke forstår særlig godt. Det er derfor også op til ”de voksne” at sætte sig ind i den. Til at imødekomme unges udfordringer på nettet har Red barnet introduceret Slet Det-Rådgivningen, som er sat i verden for at hjælpe børn og unge under 18 år, samt deres forældre, med at håndtere digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet. Et uundværligt værktøj ifølge Ida-Sophia.
”Det er i virkeligheden bare en håndbog, som man kan bruge som voksen til at sikre sig, at ens børn ikke bliver udsat for ubehagelige oplevelser på nettet. Og et sted man kan henvende sig, hvis det alligevel sker.”
Som en offentlig person, der selv befinder sig på nettet, kan Ida-Sophia godt genkende de issues, som de unge kan møde. For uanset om man er en offentlig person eller ej, så kan man modtage onde beskeder. Og I Ida-Sophias optik, kan de skrevne ord gøre mindst lige så ondt som de talte. ”Når vi taler sammen, forsvinder ordene lige så hurtigt, som de er blevet sagt, men hvis du modtager noget på skrift, så er det manifesteret for evigt.”
Ja og så kan mange flere mennesker jo læse med. Det er blandt andet det, der gør online mobning ekstra hårdt. ”Voksne mennesker skal tage det alvorligt, for følelser, der sker digitalt, er lige så valide, som dem der sker i den fysiske verden,” siger Ida-Sophia.
”Hvis man siger dét højt, som man synes er svært, er ked af eller skammer sig over, så forsvinder frygten for at blive afsløret i ikke at være perfekt.”
Hvis man har besøgt Ida-Sophias Instagram-profil, fornemmer man lynhurtigt et gennemgående tema. På tværs af posts om alt fra kropsusikkerhed til sexlegetøj og solstress, bliver man altid mødt med hudløs ærlighed.
En ærlighed, som Ida-Sophia har oplevet, bliver mødt med accept og bekræftelse fra hendes følgere.
”Hvis jeg vågnede op med moralske tømmermænd, var jeg bange for, hvad andre mennesker havde tænkt om mig. Jeg var bange for at blive afsløret i at have været pisseirriterende. Men det at jeg selv kunne skrive et opslag på Instagram og reclaime, at jeg godt vidste, at jeg havde været megastiv og lave lidt sjov med mig selv, det gjorde, at jeg ikke var bange for at blive afsløret i noget.”
Da hun begyndte at adressere disse ting på Instagram, oplevede hun, at der var mange mennesker, der kunne spejle sig i det. Hun modtog tit beskeder fra folk, der skrev, at de ikke længere følte sig alene, hvilket resulterede i at Ida-Sophia heller ikke følte sig alene. Det har givet hende modet til at blive ærligere og dele flere personlige ting. For hun er blevet grebet, hver gang hun har delt noget.
Det er derfor også gået hen og blevet hendes livsfilosofi:
”Hvis man siger dét højt, som man synes er svært, er ked af eller skammer sig over, så forsvinder frygten for at blive afsløret i ikke at være perfekt. Jeg bliver ofte grebet af mennesker, der har det på samme måde, og som bliver lettet over, at der var nogle andre, der sagde det højt.”
På den måde kan internettet være et sted, hvor man kan få skabt samtaler og trygge rum, hvor man kan opdage, at man i virkeligheden er helt normal.
”Alting behøves ikke at være tungt og følelsesmæssigt. Nogle gange vil man bare gerne sænke skuldrene og have det lol.”
At sige at Ida-Sophia er en travl person, er something of an understatement. Hun har gang i rigtig mange projekter og er blandt andet vært på podcasten Rejsen, som er gået i gang med 2. sæson.
Derudover kommer der snart et nyt datingprogram, som hun også er vært på. Hun kan ikke afsløre så meget om det endnu, men fortæller, at det er et reality-format, hvor hun har muligheden for at vise en ny side af sig selv.
Hvor meget i Ida-Sophias karriere har handlet om de alvorlige og tunge følelser, så er det nye program en mulighed for at lægge de tunge emner på hylden for en stund og bare have det sjovt. ”Alting behøves ikke at være tungt og følelsesmæssigt. Nogle gange vil man bare gerne sænke skuldrene og have det lol.”
Ida-Sophia står bag den nyeste udgave af More Than Pizza med mozzarella, scamorza, tynde skiver af squash og kartoffel, confiteret hvidløg, frisk basilikum, syltede rødløg og parmesan.
For hver solgte pizza sender vi 25 kr. direkte videre til Red Barnets arbejde for at give børn et bedre liv i Danmark og i resten af verden.